Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού

Λίγα λόγια για εμάς:

  • Ο σύλλογος " Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού" ιδρύθηκε το 2003 και έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Σκοπός μας η προστασία του Δασοκτήματος Συγγρού και γενικότερα η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των βορείων προαστίων της Αττικής.
  • Η δράση μας αφορά στην προστασία του Δασοκτήματος, στην ανάδειξή του, στην εκπαίδευση διότι ο ρόλος του Ι.Γ.Ε. είναι εκπαιδευτικός και τέλος στην ενημέρωση του κοινού.

Πώς τα πετυχαίνουμε όλα αυτά;

  • Βασική μας μέριμνα είναι η πυροπροστασία - πυροφύλαξη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι επικίνδυνοι για το Κτήμα, εμείς κάνουμε περιπολία είτε ως πεζοί είτε με την υδροφόρα που διαθέτουμε για να είναι πιο αποτελεσματικό το έργο μας, ενώ ενημερώνουμε το κοινό καθημερινά για το αν το Δάσος είναι ΑΝΟΙΧΤΌ ή ΚΛΕΙΣΤΌ μέσω της ιστοσελίδας μας ή μέσω facebook.
  • Έχουμε αναλάβει ένα σπουδαίο έργο σε συνεργασία με το Ι.Γ.Ε. την Ανασύσταση της Γεωργικής Βιβλιοθήκης, ένα κοινό όραμα και των δύο φορέων που θα αναδείξει το κληροδότημα ενώ θα ενισχύσει την εκπαιδευτική του υπόσταση. Ακόμη εντός του χώρου της Γεωργικής Βιβλιοθήκης έχουμε δημιουργήσει μία Τράπεζα Σπόρων, πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους γιατί τα μεταλλαγμένα εισβάλλουν όλο και περισσότερο στις ζωές μας.
  • Συμμετέχουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας του Ι.Γ.Ε. σε σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια. Κάνουμε ξεναγήσεις στο Μουσείο Μελισσοκομίας, ενώ περιποιούμαστε τον Βοτανικό Κήπο του Πύργου που  χρησιμοποιείται στα σεμινάρια αυτά. Τέλος ενημερώνουμε τα παιδιά και συζητάμε μαζί τους προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καλλιεργήσουμε σε έναν βαθμό, την οικολογική τους συνείδηση. Συμμετέχουμε ενεργά και σε ερευνητικά προγράμματα που δρουν στο Ινστιτούτο.  Το πιο πρόσφατο είναι το πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Life - Pisa που στόχο έχει τον περιορισμό της κάμπιας του Πεύκου χρησιμοποιώντας πάντα φιλικές προς το περιβάλλον παγίδες.
  • Συμμετέχουμε και διοργανώνουμε καμπάνιες για την καθαριότητα του Δασοκτήματος, μία από αυτές ήταν το Let's do it Greece μία διεθνής διοργάνωση που στόχο έχει μέσα σε μία μέρα να καθαριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο μία χώρα με την βοήθεια εθελοντών. Εμείς κάναμε την αρχή από το Δασόκτημα Συγγρού.  Ακόμη, σε συνεργασία με τον Δήμο της Κηφισιάς μοιράσαμε 3000 βαρελάκια με ειδικές σακουλίτσες για τις ακαθαρσίες των σκύλων.
  • Πολύ σημαντικό κομμάτι για μας είναι η καθημερινή ενημέρωση για ό,τι αφορά στο Κτήμα Συγγρού. Για αυτό και είμαστε το πρώτο site σε επισκεψιμότητα, το οποίο επιλέγει το κοινό για να ενημερωθεί.

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές μας δραστηριότητες για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας επισκεφθείτε στην σελίδα μας στο Facebook "Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού", όπως και στην ιστοσελίδα μας www.dasosygrou.gr. Πρόσφατα δημιουργήσαμε και λογαριασμό στο twitter με όνομα Φίλοι Δάσους Συγγρού @FiloiDasous.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ
Διεύθυνση: Μυκάλης 2, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 26
Τηλέφωνο: 210 8066319, 6977888704
E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.