ΚΕΘΕΑ - ΣΤΡΟΦΗ

 Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

Από το 1988 μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους έχουν πάρει βοήθεια και υποστήριξη από το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Το πρόγραμμα είναι «στεγνό», δωρεάν, και χωρίς λίστες αναμονής.

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) www.kethea.gr είναι ένα πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης και η απεξάρτηση συντελείται μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας κυρίως τις αρχές του μοντέλου των Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
Για τους έφηβους και τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια  λειτουργούν ξενώνες διαμονής.
Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις παρέχονται στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθήνας και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

[.. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι τα έχω χάσει όλα. Οι μέρες μου στη χρήση ήταν χωρίς νόημα. Έπρεπε να αποφασίσω αν θέλω να έχω εγώ τον έλεγχο της ζωής μου. Έψαξα, ρώτησα , έμαθα. Κέντρο Συμβουλευτικής ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ μου είπαν. Εκεί άρχισα να ελπίζω ότι υπάρχουν όμορφα πράγματα στη ζωή. Οι μέρες μου απέκτησαν νόημα, όνειρα και στόχους. Συνεχίζοντας στην Κοινότητα και στην Επανένταξη κατάλαβα ότι όπως η κάμπια γίνεται πεταλούδα έτσι και ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να γίνει ένας αξιοπρεπής άνθρωπος.  Γιατί είναι μαγικό να γεννιέσαι από την αρχή. ..]

Σε αυτό το μήνυμα των παιδιών έρχονται οι γονείς από την δική τους πλευρά να πουν:
[.. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε, με την προϋπόθεση ότι και εσύ θέλεις να κάνεις όσα είναι απαραίτητα για να συμμετέχεις απόλυτα σε αυτή την προσπάθεια. Θα κουραστούμε όλοι αλλά τα καλά πράγματα στη ζωή κερδίζονται με κόπο. Και με ακόμη περισσότερο κόπο κερδίζεται η ζωή. ..]

Η ευκαιρία να ζήσει κανείς αυτή τη  διεργασία της προσωπικής αλλαγής και της εξέλιξης ήταν και είναι ο σκοπός του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, που δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ το 1988 στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα στην Αθήνα προκειμένου να υποστηρίξει έφηβους/νεαρούς ενήλικες και τις οικογένειές τους.
Ένα ανοιχτό Πρόγραμμα αλλά παράλληλα και διαμονής με τον Ξενώνα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι δίνοντας την ευκαιρία σε όσους προέρχονται από την περιφέρεια και σε όσους στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος. Στις τρέχουσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, και υπηρετώντας την αξία της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας που διαπνέει όλο το μοντέλο της θεραπευτικής προσέγγισης, ο Σύλλογος Οικογένειας με την ενεργό συμμετοχή των μελών του, στηρίζει τη λειτουργία ενός Ξενώνα που μπορεί να φιλοξενήσει την οικογένεια στο αρχικό στάδιο της συμβουλευτικής και της προετοιμασίας. Με αυτό τον τρόπο τα εξωτερικά εμπόδια περιορίζονται ώστε να εστιάσει όλη η οικογένεια στα εσωτερικά προσωπικά εμπόδια και στην αντιμετώπιση τους έχοντας πάντα το βασικό μήνυμα του Προγράμματος “Μπορείς αλλά όχι Μόνος”. Αυτό το μήνυμα διαπνέει όλες τις παρεμβάσεις μας τόσο τις θεραπευτικές όσο και τις κοινωνικές. Καθημερινά μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας, αυτή η αρχή δίνεται στους εφήβους και τις οικογένειες τους  που είτε απευθύνονται στο Πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουν αρχικά τα νομικά προβλήματα στα Δικαστήρια Ανηλίκων και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας είτε γιατί οι συνέπειες της χρήσης δημιουργούν ένα πρώτο αίτημα για βοήθεια αν και στον εφηβικό πληθυσμό η αναγνώριση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Όταν προχωρήσει κανείς στη Θεραπευτική Κοινότητα και στη συνέχεια στην Κοινωνική Δραστηριοποίηση, τότε θα ζήσει μαζί με τους συνομηλίκους του και το προσωπικό, τη χαρά της δημιουργίας, της συνεργασίας, της αυτογνωσίας και της απόκτησης γνώσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις που προάγουν τη ζωή. Η μουσική, το ραδιόφωνο και η άθληση έχουν ειδική βαρύτητα και συντελούν στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης και της νέας ταυτότητας. Η πορεία αυτή είναι κοινή για όλη την οικογένεια καθώς στους εφήβους η συμβολή της οικογένειας στην διαδικασία της απεξάρτησης είναι πολύτιμη και η συμμετοχή των γονέων σε δημιουργικές δράσεις κοινές με αυτές των παιδιών έχει τεράστιο κέρδος για το χτίσιμο νέων και υγιών σχέσεων.

Αξιοποιώντας όλο αυτό το δυναμικό, το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ είναι σε συνεχή Συνανα-Στροφή με την κοινωνία αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας ένα δίκτυο με τους Δήμους, τις σχολικές κοινότητες, τους Συλλόγους Γονέων, τους φορείς του συστήματος απονομής δικαιοσύνης αλλά και με φορείς υγείας και πολιτισμού τόσο στην Αττική όσο και ευρύτερα στην Ελλάδα.  Γιατί η αλληλεγγύη και η ΣΤΡΟΦΗ στην ουσιαστική ζωή έχει αξία για όλους μας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ

Γραμματεία
Τηλέφωνο: 210 8822122, 210 8814515
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.kethea-strofi.gr                 

Για τους έφηβους
Τηλέφωνο: 210 8820277

Για τους γονείς
Τηλέφωνο: 210 8840862