Δυστυχώς η κοινωνία μας, παρά την εξέλιξη των επιστημών από τον άνθρωπο και την συνεχή αύξηση των δυνατοτήτων και των επιτευγμάτων του, μπορούμε να πούμε πως δεν ανταποκρίνεται με επιτυχία στην κάλυψη βασικών αναγκών των μελών της(σαν σύνολο και όχι μεμονωμένα) καθώς και στην προστασία πόρων που αποτελούν θεμέλιους λίθους για την ευημερία και την ευμάρεια του ανθρώπινου είδους. Αυτή η αποτυχία της κοινωνίας και του γένους μας αποτελεί βασικό παράγοντα για τις κοινωνικές ανισότητες που αντικρίζουμε καθημερινά γύρω μας, οι οποίες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό επηρεάζουν την ζωή όλων μας.

Φυσικά οι αιτίες της δημιουργίας και της συντήρησης αυτών των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων, είναι ποικίλες και συνήθως ιδιαίτερα ισχυρές. Πολιτική, οικονομικά συμφέροντα, αδρανοποίηση των λαϊκών δυνάμεων και καθοδήγηση της κοινής γνώμης είναι μόνο μερικές από τις αιτίες και τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται και συντηρούνται καταστάσεις δυσμενείς για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, που όμως εξυπηρετούν παράλληλα συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα.

Ο μόνος τρόπος για καταφέρουμε να οδηγήσουμε την κοινωνία μας σε ένα καλύτερο μέλλον, με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες και περισσότερους χαρούμενους ανθρώπους, είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε ομαδικά και οργανωμένα με συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική. Με το βλέμμα στραμένο προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα GoodCause.gr σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσουμε σε ένα μέρος όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και σωματεία η δράση των οποίων αποσκοπεί στην αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των μελών της κοινωνίας μας. Τα αποτελέσματα που μπορούμε να καταφέρουμε από κοινού, βοηθώντας ο ένας τον άλλον είναι σαφώς ανώτερα από τις μεμονωμένες προσπάθειες του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά.

Στην διαδρομή που προσπαθούμε να χαράξουμε έχουμε διακρίνει τέσσερις(4) βασικούς πυλώνες που μπορούν να αποτελέσουν τα σημεία εκκίνησης προς μία κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, η προστασία των ζώων, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση πολιτιστικών δράσεων θεωρούμε πως μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Επιγραμματικά οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα είναι οι εξής:

  • Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να ζει μόνος, για αυτό τον δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι την στιγμή που βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας να υποφέρουν. Έχουμε όλοι μας την δύναμη να βοηθήσουμε αρκεί να οργανώσουμε τις προσπάθειές μας. Η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας δεν είναι μια πράξη ελεημοσύνης προς κάποιον κατώτερο αλλά μια πράξη σεβασμού προς κάποιον ίσο με εμάς, μια πράξη σεβασμού προς τον ίδιο μας τον εαυτό και το ανθρώπινο γένος.
  • Τα ζώα δεν είναι απλά μία πηγή εκμετάλλευσης για τον άνθρωπο ώστε να τα χρησιμοποιεί όποτε τον εξυπηρετούν και όταν δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτά να τα παραμελεί και να τα κακομεταχειρίζεται. Τα ζώα είναι έμβυα όντα με δικαιώματα και αξίζουν τον σεβασμό μας. Άλλωστε αν δεν διαφυλάξουμε τα ζώα και την ισορροπία του οικοσυστήματός μας τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα και για εμάς τους ίδιους.
  • Το περιβάλλον και η γη είναι το σπίτι που μας φιλοξενεί και μας παρέχει όλα τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή μας. Κόβοντας δέντρα αλόγιστα, μολύνοντας τους υδροφόρους ορίζοντες, επιβαρύνοντας με καυσαέρια την ατμόσφαιρα ουσιαστικά καταστρέφουμε τα πράγματα εκείνα που μας εξασφαλίζουν την ζωή πάνω σε αυτό τον πλανήτη.
  • Πέραν της επιβίωσης και της διασφάλισης απαραίτητων αγαθών και συνθηκών για την διαβίωση του ανθρώπου, είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύουμε και το βιωτικό επίπεδο της κοινωνίας μας. Η ποιότητα της ζωής δεν είναι δευτερεύον ζήτημα αλλά αντιθέτως είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων. Μέσα από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές του, τα ενδιαφέροντά του, να αισθανθεί και να καταλάβει καλύτερα τον κόσμο που τον περιβάλλει. Χωρίς πολιτιστικές αξίες δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη και σεβασμός προς την ζωή, τους συνανθρώπους και τον εαυτό μας.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, έχουμε συγκεντρώσει στην ιστοσελίδα μας φιλανθρωπικούς οργανισμούς, φιλοζωικά σωματεία, οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτιστικούς συλλόγους που η δράση τους αποσκοπεί στην μείωση των ανισοτήτων στην κοινωνία μας και στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Περιηγηθείτε στις σελίδες του site μας και βρείτε τους κοινωφελής οργανισμούς που θα σας εμπνεύσουν να ενεργήσετε και να γίνεται μέλος της αλλαγής για ένα καλύτερο αύριο.