Επικαιρότητα και Νέα Kοινωφελών Οργανισμών

image

Υπό την ομπρέλα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», τα κοινωφελή σωματεία εξήγησαν τις αιτίες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση και απηύθυναν έκκληση προς τους βουλευτές να συνδράμουν στη λήψη μέτρων.

Με λουκέτο απειλούνται άμεσα περισσότεροι από 30 φορείς και ιδρύματα (ανοιχτά και κλειστά) παιδικής προστασίας και φροντίδας. Οι εκπρόσωποι 30 φορέων, που έχουν αξιολογηθεί για την προσφορά τους σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ό,τι καταστροφικό, ήδη, συμβαίνει στον ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας.

Υπό την ομπρέλα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», τα κοινωφελή σωματεία εξήγησαν τις αιτίες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση και απηύθυναν έκκληση προς τους βουλευτές να συνδράμουν στη λήψη μέτρων, που θα ανατρέψουν το μοιραίο κλείσιμό τους. Το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση εξεδήλωσαν (μέσω αντιπροσώπων) η υπουργός Απασχόλησης, Λούκα Κατσέλη και η υφυπουργός, Αννα Νταλάρα, ενώ παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη, η οποία δεσμεύθηκε στην προσπάθεια για ανατροπή της κατάστασης.

Στους κοινωφελείς οργανισμούς, που συμμετέχουν στην Ένωση, «Μαζί για το Παιδί» βρίσκουν καταφύγιο παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά που για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται τη φροντίδα των φυσικών τους γονέων, παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, άπορα παιδιά και οικογένειες που χρειάζονται ψυχολογική, οικονομική και ηθική συμπαράσταση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας συνόψισε τις αιτίες για τα προβλήματα στην υπο-χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, την καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων, από τα συμβαλλόμενα ασφαλιστικά ταμεία, την περικοπή τακτικών επιχορηγήσεων χωρίς καμία προειδοποίηση, τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών σωματείων και τη φορολόγηση των δωρεών.

Ο διευθυντής της Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού», Ιωάννης Παπαδάτος σημείωσε ότι σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι «να μην αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους με προβλήματα αβοήθητους να παλεύουν με τα προβλήματά τους».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο», Γιώργος Παπαδάκης κάλεσε τους αρμόδιους, να βρουν άμεση λύση για τα παιδιά σε ανάγκη και τις οικογένειές τους «που θα μείνουν ακάλυπτα από θεραπείες, φιλοξενία και εκπαίδευση εάν κλείσουν οι φορείς παιδικής προστασίας ή μειωθούν τα κοινωνικά επιδόματα». Τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών ιδρυμάτων, να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που προέρχεται από την περιουσία τους και να παύσουν να φορολογούνται οι χορηγίες και δωρεές.

Όσον αφορά την ευθύνη των βουλευτών, η κ. Τζουμάνη σημείωσε ότι «οι βουλευτές έχουν κρατήσεις υπέρ Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο καταργήθηκε μεν μετά το 2009, αλλά οι κρατήσεις συνεχίζονται και καταλήγουν στη μαύρη τρύπα του υπουργείου Οικονομικών». Σημείωσε ότι «το υπουργείο Απασχόλησης έχει μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ», αλλά υπάρχει ανάγκη απεμπλοκής πόρων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα εν γένει του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, τόνισε ότι ενώ μέχρι τώρα το ποσοστό κοινωνικών δαπανών επί του προϋπολογισμού δεν υπολειπόταν του ποσοστού που διατίθεται και σε άλλα κράτη, η απόδοση των δαπανών στην Ελλάδα είναι 12% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 32%. «Στην Ελλάδα το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει το 6,6% των κοινωνικών πόρων, ενώ το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνεται το 7,5% των πόρων κοινωνικής πρόνοιας», είπε.

Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/123146/kindyneyoyn-me-kleisimo-koinofeleis-organismoi-paidikhs-prostasias/

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Αναζήτηση

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βοηθήστε όσους βοηθούν

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email, τηλεφώνου ή επισκευθείτε μας στην παρακάτω διεύθυνση για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα στο οποίο θα μπορούσαμε να σας φανούμε χρήσιμοι.

Διεύθυνση

GoodCause.gr
Φαρών 86, Καλαμάτα, 24100

Email

info@goodcause.gr

Τηλέφωνο

+(30)693-1969-904

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε για Νέα, Ειδήσεις και Εκδηλώσεις που αφορούν Κοινωφελής Οργανισμούς και Άτομα που χρήζουν Βοήθειας!