Για να μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως σαν άνθρωποι έχουμε τον απαραίτητο και αναγκαίο σεβασμό απέναντι στην ζωή και τον εαυτό μας, πως είμαστε πνευματικός ανεπτυγμένα όντα με λογική και εξελιγμένη νόηση, πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει πως ο κόσμος γύρω μας, και ό,τι αυτός περιέχει, δεν μας ανήκει. Είμαστε απλά φιλοξενούμενοι σε αυτόν τον πλανήτη μαζί με εκατομμύρια άλλες μορφές ζωής, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.

Τα ζώα, είτε κατοικίδια, είτε οικόσιτα, είτε αδέσποτα, είτε ελεύθερα στην φύση, δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός ανθρώπου όπως τα υλικά αγαθά που έχουμε στην κατοχή μας. Είναι έμβια όντα τα οποία έχουν δικαιώματα και υποχρεούμαστε να τα σεβόμαστε και να μην τα κακομεταχειριζόμαστε(υπάρχουν άλλωστε και σχετικές νομοθεσίες περί προστασίας των ζώων). Μπορεί ο άνθρωπος να είναι περισσότερο εξελιγμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές ζωής του πλανήτη μας όμως αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να υποτιμά τα έμβια όντα και το περιβάλλον γύρω του, αλλά αντιθέτως τον καθιστά με την υποχρέωση να είναι αυτός που θα μεριμνήσει για τη προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος(οι βασικότερες απειλές για τα οποία δημιουργούνται φυσικά από τον ίδιο τον άνθρωπο, είτε προμελετημένα είτε σαν έμμεσο παράγωγο δραστηριοτήτων του).

Η προστασία των ζώων δεν αποτελεί απλά ένα χόμπυ και μια δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται οι ρομαντικοί και συναισθηματικοί άνθρωποι. Τα ζώα, από καταβολής της ανθρωπότητας, αποτελούν σημαντικότατους παράγοντες στην επιβίωση, την ευημερία και την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά για την παραγωγή τροφής, για την διεκπαιρέωση εργασιών ακόμα και για την συντροφιά την οποία μπορούν να προσφέρουν, η οποία σε πληθώρα περιπτώσεων μπορεί να είναι ικανοποιητικότερη και από αυτή των ανθρώπων. Δεν είναι υπερβολή, αλλά απλό γεγονός, πως δίχως τα ζώα να μας περιβάλλουν η διαβίωσή μας πάνω στον πλανήτη θα ήταν αδύνατη. Επιπλέον, είναι αρκετά ασφαλές να διατυπώσουμε την πρόταση πως τα κανένα ζώο δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν άνθρωπο αν δεν έχει κακομεταχειριστεί, στερηθεί το φαγητό και χτυπηθεί από ανθρώπους που δεν σεβάστηκαν την ίδια του την ύπαρξη.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας ο σεβασμός απέναντι στα ζώα και η προστασία τους από αρνητικούς παράγοντες που ο ίδιος ο άνθρωπος δημιουργεί. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε πληθώρα φιλοζωικών σωματείων η δράση των οποίων επικεντρώνεται στην προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους. Μπορείτε και εσείς να αναλάβετε δράση και να βοηθήσετε το έργο κοινωφελών σωματείων με κοινωνικό και φιλοζωικό αντίκτυπο.