Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και χαμηλού βιωτικού επιπέδου. Έννοιες όπως η δωρεάν δημόσια παιδεία, η δωρεάν δημόσια υγεία, η πρόσβαση σε καθαρό νερό, φάρμακα και φαγητό είναι για πολλούς ανθρώπους ένα άγνωστο τοπίο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε πως τα προβλήματα των συνανθρώπων μας δεν μας αγγίζουν άμεσα και για αυτό "πνιγόμαστε" μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας και τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει. Θεωρούμε πως για το γενικό κοινό καλό υπάρχουν άνθρωποι ισχυρότεροι από εμάς σε σημαντικές διοικητικές και οικονομικές θέσεις οι οποίοι έχουν τα μέσα να πολεμήσουν άμεσα το γενικότερο χαμηλό βιωτικό επίπεδο της κοινωνίας μας και η εύρεση λύσης επαφίεται κυρίως σε αυτούς. Αυτή η αντίληψη όμως είναι εντελώς λανθασμένη και αν δεν καταφέρουμε σαν κοινωνία να την αλλάξουμε σε μεγάλο ποσοστό τότε δυστυχώς το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας και είναι υποχρέωση όλων μας να κινητοποιηθούμε και να αναλάβουμε δράση ώστε να βοηθήσουμε στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των συνανθρώπων μας και γενικότερα της κοινωνίας μας με όποιον τρόπο μπορούμε.

Η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο δεν προϋποθέτει απαραίτητα μεγάλη οικονομική άνεση και απεριόριστο ελεύθερο χρόνο. Η μόνη αναγκαία προϋπόθεση είναι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, την ανθρώπινη ζωή και τον εαυτό μας. Η ίδια η φύση του ανθρώπου μας οδηγεί να μην μένουμε αμέτοχοι στον πόνο των γύρω μας όταν βλέπουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι οικονομική συνδρομή κάθε βοήθεια είναι άκρως σημαντική. Η ανταμοιβή δε που λαμβάνουμε είναι μεγαλύτερη από κάθε οικονομική πληρωμή. Το αίσθημα πως κάνουμε την διαφορά έστω και σε μικρή κλίμακα για την κοινωνία γύρω μας είναι δύσκολο να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο. Άλλωστε οι άνθρωποι που έχουν πονέσει και αντιμετωπίσει κακοτυχίες δεν ξεχνάνε εύκολα τους ανθρώπους που πραγματικά βρέθηκαν δίπλα τους και η ευγνωμοσύνη που μπορεί να γεννηθεί μέσα από αυτές τις καταστάσεις είναι μια ανεκτίμητη σχέση ζωής. Βασικός σκοπός όμως της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης δεν είναι και ούτε πρέπει ποτέ να γίνει η προσμονή ανταλλαγμάτων οποιασδήποτε φύσεως από τους ευεργετηθέντες. Όταν λειτουργούμε σαν σύνολο με κοινή πορεία επωφελήται η κοινωνία μας σαν σύνολο. Η μοναχική πορεία ανθρώπων μέσα στην κοινωνία μόνο προβλήματα και εμπόδια μπορεί να δημιουργήσει.

Την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη, οι οποίες θεωρούμε πως είναι οι μόνες δύο βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να πατήσει η κοινωνία μας για να βελτιώσει άμεσα το βιωτικό επίπεδο των μελών της, μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε σαν δύο διαφορετικές έννοιες με κοινό σκοπό την επίλυση σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας ανθρώπων οι οποίοι πασχίζουν για την επιβίωσή τους και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Φυσικά για να υφίστανται φιλανθρωπικές πράξεις ή πράξεις αλληλεγγύης είναι απαραίτητη η ύπαρξη ανθρώπων που έχουν την διάθεση να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να λύσουν τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Πιο συγκεκριμένα σαν φιλανθρωπία μπορεί να χαρακτηριστεί η βοήθεια που προσφέρεται από άτομα οικονομικά και κοινωνικά ισχυρότερα προς άτομα χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων με σκοπό την ανακούφιση των ανθρώπων που λαμβάνουν την βοήθεια(συνήθως οικονομικής φύσεως). Ως αλληλεγγύη θα χαρακτηρίζαμε τις πράξεις εκείνες που προέρχονται από άτομα μικρο-μεσαίων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων και απευθύνονται σε ανθρώπους από ανάλογα κοινωνικά στρώματα. Εθελοντισμός, οικονομικές δωρεές και χορηγίες, δωρεές τροφίμων και αγαθών είναι μόνο μερικές από τις πράξεις, είτε φιλανθωπικές είτε πράξεις αλληλεγγύης, που μπορούν αν βοηθήσουν άμεσα μεγάλο μέρος των ατόμων της κοινωνίας μας. Φιλανθρωπία και αλληλεγγύη, είναι και οι δύο απαραίτητες για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και περισσότερη δικαιοσύνη. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αξιολογήσει τις δυνατότητές του και τη διάθεσή του για προσφορά και να ξεκινήσει άμεσα να βελτιώνει τον κόσμο γύρω του. Ακόμα και οι μικρότερες πράξεις φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης έχουν αντίκτυπο και αντίκρισμα στις ζωές συνανθρώπων μας.