Αδεσποτολόγιο

Το σωματείο

Το Φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτολόγιο (4354/2010) ξεκίνησε την δράση του το 2008, σαν μια ολιγομελής παρέα με αγάπη για τα ζώα που ζουν στο δρόμο. Βασικός του στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα αδέσποτα της γειτονιάς του αλλά και η υπεύθυνη φροντίδα των δεσποζόμενων κατοικιδίων.

Το σωματείο μας για να λειτουργήσει βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών του και τις περιστασιακές δωρεές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουμε.

Το Αδεσποτολόγιο αποτελεί μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που δραστηριοποιείται δυναμικά για όλα τα ζώα της χώρας μας, κατοικίδια, παραγωγικά, αλλά και την άγρια πανίδα.

Δράσεις

Οι δράσεις του σωματείου περιλαμβάνουν:

•    Στείρωση και επανατοποθέτηση αδεσπότων ζώων
•    Φιλοξενία, όταν υπάρχει η δυνατότητα, ζώων με στόχο την υιοθεσία τους
•    Περίθαλψη άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων
•    Ενημέρωση και προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας

Στείρωση

Η στείρωση των αδεσπότων αποτελεί το κύριο μέσο ελέγχου του πληθυσμού τους και συμβάλει σημαντικά στην εξασφάλιση της ευζωίας τους, στις δύσκολες συνθήκες στον δρόμο.

Παρόλο που λόγο άγνοιας πολλοί φιλόζωοι θεωρούν την στείρωση πράξη “ενάντια στη φύση του ζώου” ή “αναγκαίο κακό”, στην πραγματικότητα η σύγχρονη κτηνιατρική επιστήμη αλλά και η εμπερία μας έχει αποδείξει ότι η στείρωση είναι απαραίτητη τόσο για τα αδέσποτα όσο και για τα δεσποζόμενα ζώα για να τους εξασφαλίσει μακροβιότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την δημιουργία της ομάδας μας η στείρωση υπήρξε ο βασικότερος στόχος μας και η κύρια δραστηριότητά μας.

Φιλοξενία και υιοθεσίες

Όταν υπάρχει η δυνατότητα, φιλοξενούμε σε σπίτια εθελοντών μας ζωάκια που λόγω νεαρής ηλικίας, αναπηρίας, ασθένειας ή λόγω του χαρακτήρα τους είναι επικίνδυνη η επανατοποθέτησή τους στο δρόμο. Για τα ζωάκια αυτά γίνεται προσπάθεια εύρεσης ενός σπιτιού, που θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και θα τους εξασφαλίσει μια άνετη και ευτυχισμένη ζωή.

Παράλληλα, στηρίζουμε άλλους εθελοντές και σωματεία με την προώθηση των αγγελιών τους για τα ζωάκια που φιλοξενούν. Δεν ξεχνάμε ότι βάσει του νόμου 4039/2012 κάθε αγγελία που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο θα πρέπει να συνοδεύεται από τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου (Microchip).

Περίθαλψη

Συχνά περισυλλέγουμε από το δρόμο ζώα άρρωστα ή τραυματισμένα. Μετά την μεταφορά τους στον κτηνίατρο και την ενδεχόμενη νοσηλεία τους, φροντίζουμε για την φιλοξενία και θεραπεία τους μέχρι την αποθεραπεία και επανατοποθέτησή τους. Υπάρχει συνεπώς διαρκής ανάγκη για εθελοντές που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα άρρωστο ζώο μέχρι την επανατοποθέτησή του.

Ενημέρωση

Η ενημέρωση για τα θέματα των ζώων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μας. Στον ιστοχώρο μας ανεβάζουμε συχνά άρθρα και νέα σχετικά με όλα τα θέματα των ζώων και της σχέσης τους με τον άνθρωπο.

Παράλληλα, δημιουργούμε έντυπο υλικό που ενημερώνεται συχνά με τη μορφή αφισών και φυλλαδίων για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη σωστή φροντίδα των ζώων αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία.

Συχνά συμμετέχουμε σε ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκθέσεις σχετικές με τα κατοικίδια όπου διανέμουμε το ενημερωτικό μας υλικό και απαντάμε στις ερωτήσεις του κοινού.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν επιθυμείτε να μας βοηθήσετε στις ενημερωτικές μας εκδηλώσεις ή χρειάζεστε ενημερωτικό υλικό στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site: www.adespotologio.gr